FRÅN UTVECKLARE TILL ARKITEKT - NOX'AREN JESPER TIPSAR

Jesper Uddström är sedan många år konsult i NOX-nätverket, och efter 15+ år som utvecklare har han valt att gå mot en roll som mjukvaruarkitekt hos sin uppdragsgivare. Vi har fått chansen att ställa några frågor till honom om hans kliv från utvecklare till arkitekt, hur rollerna skiljer sig och vilka tips han har för att ta steget.

Jesper Uddström
Utvecklare i NOX-nätverket

Hej Jesper! Vill du kort börja med att berätta om din bakgrund?

Jag har en civilingenjörsexamen från KTH och har sedan 15 år tillbaka jobbat som utvecklare. Initialt kodade jag Java, för att sedan gå över till Microsoftplattformen med .Net och C# i fokus. En röd tråd genom min karriär har varit webb och webbapplikationer. Idag är jag lead developer/mjukvaruarkitekt hos en kund inom bank/försäkring.

Vad var din drivkraft/intresse för att ta klivet vidare mot en arkitektroll?

Jag har alltid haft ett stort teknikintresse och älskar att koda och lösa problem. Med mer erfarenhet som utvecklare fick jag koll på hur saker och ting fungerar, vad som är best practice och hur jag kan bidra i ett team. Av den anledningen blev det naturligt att ta steget till att bli lead developer/mjukvaruarkitekt. 

Hur fick du ditt första arkitektuppdrag?

Jag hade rollen som utvecklare i 1,5 år hos min uppdragsgivare vilket gav mig en bra bild av verksamheten, affären, systemen och datan. Det var en fördel för att kunna ta nästa steg som arkitekt. Sedan uppstod det en vakans hos min uppdragsgivare och då blev jag tillfrågad.

Vad är den största skillnaden mellan en arkitektroll och en utvecklarroll?

Som mjukvaruarkitekt blir du involverad mycket tidigare i projekt, och du har en dialog med fler intressenter. Det kan vara alla möjliga på affärssidan - projektledare, produktägare, kravare. I min roll är jag med och påverkar tidigt kring, t.ex krav, baserat på vad som är lämpligt eller olämpligt att bygga. Rollen är rolig för att du blir mer en spindel i nätet och du får vara med och påverka på ett annat sätt i den funktionalitet som tas fram, vilket skiljer sig från den operativa utvecklarrollen. Det handlar också om att stötta och leda andra, vilket är kul och utvecklande. 

Vad kan du ge för tips till dem som vill fördjupa sig och gå åt samma håll som du har gått?

  • Visa framfötterna när du är på ett uppdrag, och när du känner att du har något att bidra med så våga ge lösningar och förslag på hur saker och ting kan utvecklas.

  • Var up to date med ny teknik och vad som händer i omvärlden. Ett stort teknikintresse är viktigt! 

  • Håll koll på produkterna hos din uppdragsgivare och försök förstå affärssidans behov och utmaningar

Har du frågor till Jesper eller är du nyfiken på hur du kan ta nästa steg i din roll? Hör av dig till oss här!

FRÅN UTVECKLARE TILL ARKITEKT - NOX'AREN JESPER TIPSAR
Lisa Hartikainen 18 november, 2022
Dela detta inlägg
5 VANLIGA MYTER OM KONSULTMÄKLARE