Intervju Marcus Frendberg: Kreativ AI eller kreativ med AI?

Vi står nu och stirrar mot en framtid anbringad av den nya generationens AI som disruptivt omdanar roller, branscher och processer. Mitt i denna nya värld lever pionjären Marcus Frendberg i vad som för många fortfarande är framtid och Sci-fi.


Marcus Frendberg
Entreprenör, innehållsskapare, fotograf, videograf, AI pionjär
monarki.com

Vem är Marcus?

Marcus är renässansmannen som, för att nämna några roller, är entreprenör, innehållsskapare, fotograf och videograf som driver företaget Monarki Stockholm. Med en bakgrund inom TV-branschen, där han arbetade med att skriva programformat, producera inslag och fungera som redaktör, har Marcus utvecklat en unik kompetens inom bildskapande. Han är en banbrytare inom användningen av AI-teknologi för att bland annat skapa högkvalitativa och detaljerade bilder och musik. Under de senaste 15 åren som egenföretagare har han löpande integrerat tekniska lösningar i sitt arbete för att öka effektiviteten och kunna driva projekt själv från ax till limpa. Detta har idag gjort honom till en ledande expert på AI-genererad bild såväl som ljud för professionellt content creation. Marcus kombinerar sin djupa förståelse för kreativt innehåll med en avancerad teknisk kompetens, vilket gör honom till en unik och innovativ aktör inom sitt fält.

Hur gled han in på AI i sin roll?

Marcus frustration över den bristande kommunikationen mellan innehållsskapare och tekniker inom TV-branschen drev honom att bli länken mellan dessa två områden. Efter att ha fått tvillingar insåg han att frilanslivet i TV-branschen inte var hållbart och bestämde sig för att bemästra teknik för att själv kunna förverkliga sina kreativa visioner. Hans intresse för tekniska lösningar och passion för effektivitet ledde till att han utforskade och integrerade den senaste tekniken i sitt arbete. På senare tid har han djupdykt i generativ AI och han insåg snabbt att det kunde revolutionera hur han skapade och producerade innehåll.

AIs styrkor och svagheter

Då AI först introducerades i bildskapande var Marcus skeptisk till dess kapacitet att leverera professionella resultat. Tidigare verktyg var begränsade och kunde inte uppnå den nivå av fotorealism som krävdes för hans arbete. Men med den snabba utvecklingen av AI-teknologi har han sett en enorm förbättring i verktygens kapabiliteter. Idag betraktar han AI som ett extremt kraftfullt verktyg som kan skapa högkvalitativa och detaljerade bilder mycket snabbare och billigare än traditionella metoder.

Han ser dock att verktygen fortfarande kräver en betydande mängd mänsklig handpåläggning för att nå den exakta visionen han har. Det kan ta flera vändor mellan AI och Photoshop för att uppnå det perfekta resultatet. Trots detta ser han AIs utveckling som en positiv förändring som redan har förbättrat hans arbetsflöde avsevärt.

Så hur jobbar han rent konkret med AI?

För att nå de resultat som kunderna förväntar sig använder Marcus Frendberg en noggrann och iterativ arbetsmetod med AI-verktygen. Han börjar med att skapa grundläggande bilder eller sekvenser genom detaljerade prompts och säkerställer exakthet genom att använda referensmaterial som skisser och fotografier. Processen kräver ofta många iterationer, vilket innebär att han ofta går fram och tillbaka mellan AI-verktygen och program som Photoshop för att finjustera detaljer. Marcus justerar skinntexturer, ljussättning och färg för att säkerställa att alla element är perfekta. Genom kontinuerlig kommunikation med kunden och implementering av feedback säkerställer han att slutprodukten uppfyller eller överträffar förväntningarna och uppfyller den kreativa visionen.

Skillnaden mellan AI stödd och traditionell produktion

Att använda AI för att fullfölja hela produktionen erbjuder många fördelar jämfört med traditionella metoder som kräver att anställa skådespelare, fotografer och hantera kostsamma resor etc. Att skapa fotorealistiska bilder och scener direkt från sin dator eliminerar behovet av omfattande planering, tillstånd och logistiska arrangemang samt ger fördelen att snabbt generera detaljerade bilder och justera dem i realtid, vilket ger större kreativ frihet och flexibilitet. Denna metod är både mer kostnadseffektiv och snabbare än traditionell produktion, vilket gör det möjligt att leverera högkvalitativa resultat utan de traditionella begränsningarna av tid och kostnad.

Framtidsspaning kring AI i branschen

Marcus tror att AI kommer att spela en central roll i hur innehåll och bildproduktion sker framöver. Han förutspår att många stödfunktioner, som fotografer, tekniker, skådespelare, sminköser etc kan bli överflödiga eftersom AI kan ersätta stora delar av deras arbete. Kreatörer behöver därför omfamna AI och bli skickliga på att använda det för att kunna dra nytta av dess fulla potential.

Han föreslår att företag och individer generellt ska använda AI för att lära sig om AI, dvs fråga AI hur man kan bli bättre på att använda det, samt att integrera AI naturligt i sina arbetsprocesser. AI kan förbättra effektiviteten, öka kreativiteten och erbjuda flexibilitet och anpassningsförmåga. Marcus ser en framtid där AI blir ett oumbärligt verktyg för kreatörer och företag som vill hålla sig konkurrenskraftiga i en snabbt föränderliga teknologisk värld.

Intervju Marcus Frendberg: Kreativ AI eller kreativ med AI?
Maria Hjorth 21 augusti, 2024
Dela detta inlägg




NOX resa - AI med människan i centrum